08.07.2012 19:03

Zřízení elektronického podpisu

Elektronický podpis vám usnadní komunikaci a spolupráci s úřady a ušetří spousty času. Každý z nás potřebuje čas od času něco vyřídit na úřadě. Pokud jste například živnostníci, dobře víte kolik nepříjemností je jen kvůli podání všech přehledů a výkazů a kolik hodin strávíte chozením na úřady a čekání ve frontách. Elektronický podpis kromě vašeho času šetří i vaše peníze a to konkrétně výdaje za poštovné. Elektronickým podpisem můžete podepisovat vaši e-mailovou komunikaci a tím ji povýšit na právně srovnatelnou úroveň s doporučeným psaním. Při ceně za elektronický podpis a ceně poštovného je zřejmé, že se vlastnictví elektronického podpisu vyplatí opravdu každému, kdo odesílá ročně přibližně cca 20 doporučených dopisů.

Výhodou elektronického podpisu pro živnostníky je především také to, že je možné prostřednictvím e-mailu posílat povinné roční přehledy pojistného, daní a dalších položek. Pro fyzické osoby je použití elektronického podpisu rozšířeno například i na žádosti o sociální dávky, nebo na přihlášení a odhlášení k pojistnému u zdravotní pojišťovny. Stačí vždy jen e-mail opatřit certifikovaným elektronickým podpisem. Díky elektronickému podpisu vyřídíte vše z pohodlí svého domova nebo kanceláře, ušetříte čas, peníze i cestu na poštu či úřad.

Jak si zřídit elektronický podpis? Elektronický podpis vydávají poskytovatelé certifikovaných služeb, takzvané certifikační autority, které vám pomohou s vyřízením veškeré administrativy, která není nikterak náročná. Získání elektronického podpisu je tak možné už do druhého dne. Cena elektronického podpisu je z pohledu živnostníků či firem velmi nízká a mnohdy je nižší než denní částka za odesílání pošty úřadům a institucím. Elektronickým podpisem je možné podepisovat také dokumenty ve formátu PDF, které pak obsahují jméno autora a čas vytvoření, ale také práva pro přístup jen omezenému počtu vybraných osob na základě privátního klíče.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství