11.07.2014 21:54

Zákon o volbách do zastupitelstev obcí

S blížícími se volbami do komunálních voleb se stále více občanů shání po zákonu, který upravuje právě průběh komunálních voleb. Jde o zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí. Tento zákon stanoví přesná pravidla pro průběh komunálních voleb včetně například kandidátních listin, hlasovacích lístků či volebních místností.

Zákon o volbách do zastupitelstev obcí je rozdělený do šesti částí. V první části zákona najdeme všechny důležitá ustanovení, která se týkají voleb do obecních zastupitelstev. Zákon ve své první části upravuje, kdo smí ve volbách do zastupitelstev obcí volit, kdo může ve volbách kandidovat, jakým způsobem se podávají kandidátní listiny, jak vypadají kandidátní listiny a podobně. V první části zákon o volbách do zastupitelstev obcí také upravuje volební okrsky a obvody, okrskové komise, dobu hlasování i průběh sčítání volebních výsledků a jejich zveřejnění. V první části je upravený též soudní přezkum výsledků hlasování a nároky členů volebních komisí.

V druhé až páté části zákona o volbách do zastupitelstev obcí jsou upraven změny dalších zákonů. V poslední šesté části zákon stanoví účinnost.

Celé znění zákona o volbách do zastupitelstev obcí najdete zde:
Zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství