10.02.2015 15:34

Ústavní soud zrušil soudem nařízenou omluvu za kritiku bývalé poslankyně ODS Ivany Řápkové

Ivana ŘápkováÚstavní soud dnes zrušil verdikty Vrchního soud v Praze a Nejvyššího soudu, podle kterých se měl bývalé poslankyni ODS Ivaně Řápkové omluvit pracovník organizace Člověk v tísni. Ústavní soud s poukazem na to, že u politiků a veřejně činných osob je míra kritiky, kterou musí strpět výrazně vyšší než u běžných osob, nařídil spor znovu projednat.

Řápková versus Hůle

Někdejší poslankyně ODS a primátorka Chomutova Ivana Řápková, která proslula svým velice pochybným studiem na právnické fakultě v Plzni a také svými nesnášenlivými výroky a kontroverzní politikou zejména vůči lidem v sociální tísni, převážně Romům, podala před více než 3 lety žalobu na pracovníka organizace Člověk v tísni, který kritizoval její postup při snaze Chomutova za pomoci exekutora vymáhat od neplatičů sociální dávky. Tuto praxi následně označili soudy za nezákonnou. Pracovník Člověka v tísni Daniel Hůle, který se dlouhodobě věnuje kritice práce exekutorů, označil tuto praxi tehdejší chomutovské primátorky Řápkové za plýtvání veřejnými prostředky. Zároveň tvrdil, že tímto způsobem město Chomutov Ivana Řápková ještě více zadlužila. Původní odměna pro exekutory totiž měla být 8 miliónů korun a to i přesto, že jimi prováděné exekuce označil soud za nezákonné.

Slova, která pronesl Daniel Hůle v rozhovoru pro studio ČT24 dne 3. 5. 2011:

„A já musím říct, že chování poslankyně Řápkové, nezákonné chování poslankyně Řápkové, přivedlo město Chomutov cu grunt o 8 milionů do dluhu a upřímně řečeno je docela úsměvné, pokud se nepřizpůsobivá paní Řápková snaží ňákým způsobem bojovat proti nepřizpůsobivým.“ (…) „V tuto chvíli ty obce tyto nástroje mají a paní Řápková jen dělá velký humbuk, aby to vyvolalo politické body, ale ve své podstatě paní Řápková svým postupem, nezákonnou exekucí, zadlužila město Chomutov o 8 milionů korun. To se jakoby málo ve společnosti ví.“

Jak vyšlo později najevo, Řápková se s exekutorem dohodla na snížení této odměny na 800 tisíc. Slovy Daniela Hůleho se proto Ivana Řápková cítila poškozena a požadovala u soudu omluvu. Krajský soud v Praze její žalobu zamítl a uložil jí povinnost nahradit náklady řízení. Řápková uspěla až u Vrchního soudu v Praze, který uložil Danielu Hůlemu povinnost zaslat Ivaně Řápkové písemnou omluvu a zaplatit náklady řízení v prvním i druhém stupni. S tím ovšem nesouhlasil Daniel Hůle a podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který je ovšem odmítl jako nepřípustné.

Proto se Daniel Hůle obrátil se stížností na Ústavní soud, kde si stěžoval na porušení svobody projevu při kritice veřejné osoby, kterou politička ODS byla a také na porušení práva na spravedlivý proces, když Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání a také se nespokojil s dle jeho názoru nedostatečným odůvodněním rozsudku Vrchního soudu v Praze a faktem, že tento soud vycházel pouze z jediného důkazu.

V minulosti u Ústavního soudu s ochranou osobnosti neuspěla například zpěvačka Helena Vondráčková při sporu s hudebním kritikem Janem Rejžkem, když Ústavní soud vyslovil shodný názor s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva, který dlouhodobě přiznává veřejně známým osobám nižší míru ochrany osobnosti před veřejnou kritikou, než tomu je u osob veřejně neznámých.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství