02.04.2013 17:52

Srovnání cen elektřiny a srovnání cen plynu

Jednou z možností jak ulevit napjatým domácím rozpočtům je úspora na energiích, které tvoří zejména u domácností s nižšími příjmy poměrně velkou část měsíčních výdajů. První možností je samozřejmě šetření elektrickou energií, například výměnou klasických žárovek za úsporné či pravidelné vypínání zásuvek elektro přístrojů, jako jsou televize či počítače. Pokud jde o teplo, tak samozřejmostí jsou dnes již výměny oken a provedení zateplení celého domu, tak aby faktura za plyn byla co nejnižší.

Úspory jsou ale pouze jedna z možností, tou další je změna dodavatele elektřiny a změna dodavatele plynu. Dodavatele energií si dnes mohou zvolit i domácnosti a to díky otevřenému trhu. Oproti srovnání se zahraničím se přesto v České republice chovají spotřebitelé konzervativně a zůstávají u jednoho dodavatele energie celý život. Proč byste ale měli platit za energie více, než musíte?

Prvním krokem je podívat se na srovnání cen elektřiny, kterou využívá každá domácnost. Ke srovnání cen slouží například internetové srovnávače, kde se můžete podívat na nejvhodnější nabídku ve vašem regionu. Úspora za elektřinu může být díky konkurenci až v tisících za rok.

Další z možností je zkontrolovat srovnání cen plynu, zejména pokud plynem nejen vaříte, ale i topíte. Plyn bývá velmi vysokou položkou rodinného rozpočtu, zvláště v rodinných domech, kde se plyn využívá jak k topení, tak k ohřevu teplé vody a ceny za odběr plynu jdou do desítek tisíc ročně. Porovnání ceny plynu je také velmi snadno možné prostřednictvím internetových porovnávačů cen.

Změna dodavatele energie přitom není příliš náročná. Pokud zjistíte, že má konkurenční společnost lepší ceny, stačí je kontaktovat vyplněním formuláře a její zástupce už za vás vše vyřídí a to zdarma. Otevření energetického trhu konkurenci i v oblasti maloodběratelů - domácností, prospělo jak cenám, tak i přístupu k zákazníkům.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství