09.11.2014 20:37

Služební zákon – nový služební zákon 2015

Od 1. 1. 2015 vstoupí v Česku v účinnost nový služební zákon, který upravuje pravidla ve státní správě. Česká republika se k přijetí služebního zákona zavázala už před vstupem do EU a dokonce došlo v roce 2002 ke schválení služebního zákona zákonem č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon). Tento zákon se nazýval též služebním zákonem, ale jeho účinnost byla poslanci neustále odkládána. Původně měl být účinný od 1. 1. 2004, ale poslanci jeho účinnost stále odkládali.

Letos došlo díky nové koalici ke schválení zcela nového služebního zákona, který vyšel ve sbírce zákonů jako zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě. Nový služební zákon vstoupí v účinnost 1. 1. 2015 a zásadně změní dosavadní práva a povinnosti zaměstnanců státu a stáních úřadů. Služební zákon se týká všech zaměstnanců ve státní správě, samosprávě a ozbrojených složkách státu. Nový služební zákon byl schválen za dohody s opozicí a byl následně potvrzen i po vetu prezidenta. Prezident Miloš Zeman podal na služební zákon ústavní stížnost, ve které žádá jeho zrušení. Ústavní soud ovšem o zákonu nerozhodne dříve než za několik měsíců. Nová pravidla pro fungování státní správy začnou tedy skutečně platit od nového roku 2015.

Služební zákon, zákon o stání službě, novým způsobem upravuje:
- právní poměry státních zaměstnanců vykonávajících ve správních úřadech státní správu,
- organizační věci státní služby (dále jen „služba“),
- služební vztahy státních zaměstnanců,
- odměňování státních zaměstnanců,
- řízení ve věcech služebního poměru,
- organizační věci týkající se zaměstnanců ve správních úřadech, kteří pracují v základním pracovněprávním vztahu.

Původní služební zákon, zákon č. 218/2012 Sb., který niky nenabyl účinnosti, se zákonem o stání službě ruší.

Aktuální znění zákona č. 234/2014 Sb., o stání službě (služební zákon) online:
Zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě
 
Zákon o stání službě (služební zákon) ke stažení zdarma:
Zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství