30.11.2012 07:34

Ready made společnosti versus založení společnosti na klíč

Při začátku podnikání či rozšíření portfolia o další firmu stojí každý podnikatel před otázkou, zda investovat svůj čas a energii do obcházení úřadů s dokumenty k založení nové společnosti, nebo si koupit již založenou společnost, případně si ji nechat založit na zakázku. Zakládání společností je dnes jednou z běžných služeb, stejně tak prodej již založených společností, připravených k okamžitému začátku podnikání.

Jaký je rozdíl mezi založením společnosti na klíč a nákupem ready made společnosti? Základní rozdíl je v čase. Zatímco ready made společnost můžete okamžitě převzít a začít jejím jménem jednat, v případě založení společnosti na klíč musíte počkat na registraci všech dokumentů a absolvovat jednání, kde upřesníte svoji představu. Výhodou společnosti na klíč je samozřejmě možnost volby svého vlastního názvu již na samém začátku. Výhodou koupě ready made společnosti je naproti tomu okamžitá možnost disponování se společností – doslova během několika hodin.

Společnost založenou na klíč můžete začít používat až od zápisu do obchodního rejstříku a splacení základního kapitálu. Ready made společnost je, naproti společnosti zakládané na klíč, již v obchodním rejstříku zapsána, stejně tak má splacený základní kapitál. U společnosti na klíč nezískáte společnost s historií, ale nepopsaný list. U ready made společností je možné si vybrat společnost jak s historií, tak bez historie. To ocení například žadatelé o různé druhy dotací a účastníci výběrových řízení.

Shodným znakem je u obou způsobů získání společnosti především to, že za vás veškeré papírování a obcházení úřadů vyřídí profesionální tým a vy se můžete soustředit pouze na své podnikání. Rozdílem jsou také pořizovací náklady. U ready made společnosti platíte za rychlost, je tedy o něco dražší než založení společnosti na klíč přímo dle vašich požadavků.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství