23.02.2015 10:32

Oddlužení je poslední možnost jak vyřešit své dluhy

Přerostly vám dluhy přes hlavu? Dlužíte více věřitelům a již nedokážete své dluhy splácet? Pokud ano, je možné, že uvažujete o možnosti osobního oddlužení, neboli vyhlášení osobního bankrotu, který vám může pomoci dostat se zpět do normálního života. Díky stále rostoucímu zadlužení domácností i jednotlivců má u nás problémy s dluhy stále více občanů. Existuje ale jedna cesta ven, díky které se můžete svých dluhů zbavit a začít znovu s čistým štítem, tou cestou je právě oddlužení.

Oddlužení není pro každého

Oddlužení, neboli osobní bankrot je u nás možné vyhlásit od roku 2008 a za tu dobu možnosti oddlužení využily desítky tisíc osob. Pro to, abyste mohli využít oddlužení, musíte splnit všechny zákonem dané podmínky bez jediné výjimky. Mezi tyto podmínky patří podání návrhu na oddlužení soudu, který musí obsahovat následující náležitosti. Jako již bylo řečeno, o oddlužení můžete požádat teprve tehdy, pokud dlužíte více než jednomu dlužníkovi. Zároveň vaše dluhy musejí být nejméně 30 dní v prodlení a během následujících pěti let, musíte být schopni splatit alespoň 30% všech dluhů. Další z podmínek je uvedení příjmů za poslední tři roky a údaje o očekávaných příjmech v následujících pěti letech. Dále musí žadatel o oddlužení uvést seznam svého majetku a seznam závazků. Pokud byste všechny povinné náležitost návrhu na oddlužení nepředložili, vyzve vás soud k jejich doplnění a stanoví vám sedmi denní lhůtu na jejich doplnění. Pokud je ovšem nedoplníte, váš návrh soud automaticky zamítne.

Oddlužení fyzické osoby

Jak je vidět, žádost o oddlužení fyzické osoby není jednoduchá a proto se vyplatí si najít pro její správné podání odborníka či poradce. Při žádosti o oddlužení totiž máte pouze jeden jediný pokus. Pokud s první žádostí neuspějete, ať již svojí vlastní laxností, nebo špatně vyplněnou žádostí, soud vaše další žádosti automaticky odmítne. Vyplatí se proto si na pomoc s žádostí o osobní bankrot najmout poradce, který vás celým procesem provede.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství