28.01.2014 23:06

Oddlužení fyzické osoby

Když vám dluhy přerostou přes hlavu a nevíte už jak je řešit, nabízí se poměrně jednoduché řešení v možnosti vyhlášení osobního bankrotu. Osobní bankrot je stále relativně nový institut v našem právu a řada lidí o něm pořád neví, nebo má pouze povrchní a zkreslené informace. Přitom v zahraničí je osobní bankrot běžným způsobem jak dosáhnout oddlužení. Nejde tedy jen o firemní bankrot, ale opravdu o oddlužení fy zické osoby.

Žádost o osobní bankrot rozhodně není důvodem proto se cítit poníženě či zostuzeni. Daleko větší chybou je své dluhy neřešit a dočkat se exekucí. Naopak, pokud dlužníci uvidí, že své problémy se splácením chcete řešit, budou k vám vstřícnější. Osobní bankrot ovšem vyžaduje pevnou disciplínu a dodržení všech povinností, které vám při schválení osobního bankrotu budou uloženy. Naštěstí vám dnes už může s osobním bankrotem pomoci řada společností či neziskových organizací.

Oddlužení fyzické osoby vyžaduje předložení návrhu soudu, který následně rozhoduje o tom, zda vám osobní bankrot povolí a za jakých podmínek. Po vyhlášení osobního bankrotu máte tu výhodu, že ten kdo nestihl svoji pohledávku vůči vám uplatnit, má ne vždy smůlu. Je to celkem logická ochrana dlužníků před dalšími a dalšími dluhy.

Jen za poslední rok schválili soud téměř 20 tisíc osobních bankrotů, nejvíce v historii. Stejně tak v loňském roce vzrostl počet žádostí o oddlužení, tedy vyhlášení osobního bankrotu. Soudy z většiny návrhům na vyhlášení osobního bankrotu přisvědčují, za celou dobu platnosti osobního bankrotu v českém právu odmítli pouze 17% návrhů na jeho vyhlášení. Z toho dokonce soudy odmítli pouhá 0,4% z faktických důvodů, ostatní případy se týkali nesprávně předloženého návrhu apod.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství