11.04.2013 15:58

Naučte se finanční zodpovědnosti

Finanční zodpovědnost, nebo taky finanční gramotnost se zatím stále neučí jako povinný předmět ve školách, byť řada expertů její zavedení doporučuje jako jedno z opatření proti spirále dluhů z nezodpovědného nakládání s penězi. Celá řada lidí si bere půjčky, které nejsou finančně výhodné a jsou za nimi skryté poplatky. Bohužel spočítat si výhodnost půjček není snadné a ti co potřebují peníze rychle získat, jsou navíc ve psychologické nevýhodě, kdy půjčku potřebují a nemohou si tedy klást podmínky. Často také nebankovní společnosti spoléhají právě na nízké finanční a právní povědomí klientů

Pomoc s dluhy nabízejí každému neziskové organizace, jako jsou občanská sdružení, nebo řada firem, u kterých však musíte často zaplatit poplatek za vyřízení oddlužení, či sloučení všech půjček a závazků do jedné. O oddlužení můžete samozřejmě požádat i svépomocí, bez cizí asistence. Základní rady vám však podají zdarma neziskové organizace a to pro začátek v orientaci co s nasekanými dluhy může pomoci.

Při nesplácení půjček vám přitom hrozí řada nepříjemností, od nemožnosti získat po několik let další půjčku, až po exekuci vašeho majetku, bankovního účtu či příjmu. Proto je důležité si velmi dobře rozmyslet, zda si půjčku či úvěr opravdu můžete dovolit. Mezi velmi oblíbené půjčky přitom patří právě nebankovní půjčky, které se na první pohled tváří extrémně výhodně, ale často tomu tak být nemusí. Více informací zde.

Na druhé straně je potřeba si uvědomit, že půjčování peněz je staré jako peníze samé a vždy bude ve společnosti jednou ze základních ekonomických funkcí. Svoji roli dnes hraje i snadná dostupnost půjček, které je možné získat prostřednictvím SMS, či internetových online žádostí a i proto se kolotoč neřízeného půjčování rozbíhá více než v minulosti.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství