30.10.2014 04:44

Konzultační služby v mezinárodním obchodu

Podnikání na zahraničních trzích je pro české podnikatele stále větší příležitostí. Při velikosti České republiky je logické, že se firmy, které chtějí dále růst, se musejí poohlížet po nových příležitostech v zahraničí. Nejbližším trhem pro nás jsou politicky i geograficky země EU a Rusko. Daleko zajímavějším trhem pro české podnikatele přitom může být Asie a konkrétně Čína. Čína je země, která v posledních letech zažívá obrovský ekonomický růst a postupně se během dvou desetiletí propracovala už na čtvrté místo v žebříčku největších ekonomik světa. Se svými více než 1,3 miliardami obyvatel navíc představuje trh s obrovským potenciálem a takřka neomezenými možnostmi prodeje obrovskému množství potencionálních zákazníků.

Nejtěžší otázkou pro české podnikatele přitom stále zůstává jak na čínský trh proniknout. Důležité je mít také na paměti, že čínský trh je pro podnikatele jak příležitostí pro prodej vlastních výrobků, tak také velkou příležitostí pro přesunutí výroby, či k nákupu součástek a dílů pro vlastní výrobu. Konkurovat ceně čínské výroby je stále těžší.

Jak se na čínském trhu zorientovat a kde získat prvotní informace o možnostech podnikání v Číně? Na to odpovídá specializovaný web SINOVIA, který provozuje odborník na čínský trh, podnikatel a bývalý diplomat České republiky v Číně Jan Hebnar. Na webu SINOVIA najdete články zaměřené na podnikání v Číně, blog s aktuálními postřehy a především také velmi podrobně zpracované návody pro podnikatele, kteří se chystají obchodovat, vyrábět či podnikat v Číně.

Praktické návody k podnikání v Číně jsou rozdělené do čtyř základních okruhů. Prvním je návod Jak jednat s Číňany, ve kterém jsou popsaná kulturní, historická a společenská specifika Číny a od toho se dovíjející pravidla pro podnikání. Zajímavostí je například to, že Číňané nemají rádi smlouvy, což je dobré vědět před jednáním o uzavření obchodu. Další z návodů se týká oblasti exportu do Číny a praktických rad jak s exportem do Číny začít. Velmi podrobně je v návodu na stránkách SINOVIA rozebrán celý postup od způsobu vyhodnocení konkurenceschopnosti vašeho výrobku na čínském trhu. Dále je v návodu popsáno, kde získat informace o čínském trhu, či volba způsobu vstupu na čínský trh až po uvedení výrobku na trh samotný. Třetí z návodů podnikání na čínském trhu se věnuje radám jak prověřit svého čínského obchodního partnera od začátku do konce. Jde o návod pro provedení komplexní due diligence opět se specifikem čínského trhu. 

Na webových stránkách o podnikání v Číně SINOVIA  najdete také návod, který rozebírá právní otázky podnikání v Číně. Málokdo si dovede představit rozdíl mezi právním prostředím pro podnikání oproti Evropě či západním státům. Právo je v Číně sepjaté s politickýma kulturním prostředím a proto je dobré předem vědět jeho specifika. Obecně se neliší například čínské smluvní právo zásadně od evropského, jsou zde ovšem specifika například v jeho praktické vymahatelnosti, či volby jazyka a dalších podrobností.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství