09.09.2014 09:37

Dražby realit

Existuje několik způsobů jak získat nemovitost. Klasickým způsobem je postavení nové nemovitosti, například rodinného domu, či rovnou bytového domu. Dalším způsobem je například koupě pozemku či stavební parcely. Samozřejmě při koupi pozemku, bytu, nebo domu se velmi často využívají služby zprostředkovatele, nejčastěji realitní kanceláře. To ovšem znamená další náklady, které se projeví v konečné ceně nemovitosti. Kromě popsaných způsobů získání nemovitostí, je tu ovšem ještě jeden způsob, který není tolik znám, přitom jde o způsob nabytí nemovitosti za nejlepší cenu. Tím způsobem je dražba realit.  

Dražba realit je forma prodeje nemovitosti, kdy konečná cena vzniká přihazováním (postupným navyšováním) původní ceny nemovitosti na veřejné dražbě. Výhodou dražby nemovitostí je fakt, že na začátku je cena nemovitosti pod svojí tržní cenou. Konečná cena nemovitosti tak může být i po průběhu dražby mnohem příznivější, než pokud by šlo o klasický prodej, zprostředkovaný realitní kanceláří. Dražba realit je v současnosti trendem, který bude pokračovat i z toho důvodu, že do dražeb spadají reality, které byly zabaveny v exekuci, nebo například sloužily jako zástava, či se jejich prodejem uspokojují pohledávky po konkursu.

Dražba realit může mít dvě formy. První forma je dražba s přímou účastí. Druhá forma dražby nemovitostí je dražba elektronická, prostřednictvím internetu. Další možné dělení je na dražby dobrovolné a dražby nedobrovolné. Výhodou nabytí nemovitosti prostřednictvím dražby je i fakt, že jde o transparentní způsob jak prodeje nemovitosti, tak jejího nabytí. Není třeba řešit prodej „losovačkou“ či obálkovou metodou. V zásadě se dá říci, že dražba nemovitostí je nejtransparentnější forma změny vlastnictví nemovitosti.

Informace o dražbách nemovitostí jsou dnes snadno k dohledání na internetu ať na stránkách exekučních kanceláří, nebo na specializovaných portálech. 

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství