15.03.2015 11:02

Dražby nemovitostí

Sháníte se po vlastním bydlení, nebo plánujete pořízení bytu či nemovitosti jako investici pro zhodnocení vašich úspor? Pokud ano, jistě zvažujete možnosti jak získat co nejlepší nabídky na koupi nemovitostí. Prodej nemovitostí je přitom téměř vždy spojen s vysokými provizemi pro realitní kanceláře či pro prodávající stranu. Není tedy nic neobvyklého, když se vám podaří usmlouvat cenu o desítky tisíc až o statisíce korun. K získání nemovitosti přitom nemusí být jedinou cestou procházení stovek inzerátů a oslovení řady realitních kanceláří. Jednou z možností, a nutno říci, že neprávem opomíjených, je pro pořízení nemovitosti možnost využití dražby nemovitostí.

Dražby nemovitostí jsou příležitostí jak získat kvalitní bydlení, chatu, dům anebo kupříkladu pozemek za výrazně nižší cenu, než je cena běžná v realitních kancelářích a inzerátech. Při dražbě nemovitosti obvykle dojde ke snížení ceny na cca 2/3 tržní ceny dané nemovitosti. Není přitom nic neobvyklého, pokud se nemovitost nepodaří vydražit v prvním kole, že její cena klesne až na polovinu obvyklé ceny. Dražby nemovitostí jsou jednou z cest jak zhodnotit zabavený majetek a proto je pro věřitele výhodné získat za nemovitosti peníze místo toho, aby se musel starat o správcovství nemovitostí, o které nestojí a které sloužily například k zajištění bankovního úvěru.

Dražby nemovitostí provádí exekuční kanceláře, které dražby oznamují na svých úředních deskách. Dražba probíhá na jednom místě, kde se shromáždí dražitelé, a po zaplacení jistiny začne samotná dražba, kterou vyhrává poslední nejvyšší nabídka. Pokud nemovitost nevydražíte, je vám jistina vrácena v plné výši. Dražby mohou probíhat i prostřednictvím internetu, konkrétně prostřednictvím takzvané elektronické aukce. Výhodou pořízení nemovitosti skrze dražby nemovitostí je jednoznačné určení vlastníka nemovitosti, kdy máte jistotu, že nemovitost je řádně zkontrolována a nejsou na ni uvaleny kupříkladu exekuce, nebo jiné smluvní závazky. U dražby nemovitostí máte také předem plný přístup ke kompletní dokumentaci, týkající se dané nemovitosti.

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství