21.01.2015 09:50

Posypová sůl

Zima je v plném proudu a s ní na motoristy i chodce číhají jedny z nejzáludnějších nástrah, kterými jsou mráz, sníh a ledovka. Jak zabezpečit silnice a chodníky před nebezpečím klouzajícího sněhu a ledu? Odpovědí je posypová sůl, která se používá na více než 95% zimních posypů v České republice a také je naprosto převažujícím posypem v ostatních zemích EU. Posypová sůl je vlastně chlorid sodný (NaCl), tak jak jej známe z hodin chemie. Hlavní výhodou je jeho rozmrazovací účinek, který u posypové soli je až do -7 °C. Od této teploty již posypová sůl nepůsobí. Nicméně je známé, že většina dopravních nehod je spojena s náledím a ledovkou, tedy především namrzajícím deštěm při teplotách lehce pod nulou.

Posypová sůl se hodí k posypu silnic, dálnic i chodníků, nebo také parkovišť či firemních nádvoří. Výhodou používání posypové soli je zvýšení bezpečnosti na silnici i na chodnících. Zároveň jde o nejlevnější způsob ošetření komunikací, výhodou je také snadná manipulace ať již pro mobilizované ošetření nebo pro ruční sypání. U bezpečnosti na chodnících je dobré připomenout, že právní odpovědnost za případný úraz na ledovce, či ušlapaném sněhu na nedostatečně ošetřeném chodníku, má majitel pozemku, ať již jde o obec nebo soukromý subjekt včetně fyzických osob. Spoléhat na náhodu se tedy nevyplatí ani právnickým (kupříkladu bytovým družstvům) ani fyzickým (majitelům rodinných domů) osobám.

Posypovou sůl si můžete pořídit v pytlovaném balení po 25 kilogramech. Posypová sůl se dodává s proti-spékavou úpravou tak, aby zůstala stále sypká. Zrnitost soli je 0-5 mm, což zaručuje velmi rychlou účinnost při aplikaci posypu. Posypová sůl se proto také hodí k ošetření silnic a dálnic prostřednictvím sypacích vozů. Doporučené dávkování je 10-20 g/m2, při extrémních podmínkách je třeba množství soli zvýšit. Při objednávce jedné palety, která obsahuje 40 balení posypové soli po 25 kg, navíc máte dopravu zcela zdarma po celé České republice. 

—————

Zpět


Kontakt: Pro právo Projekty: Smlouvy zdarma, Vzory zdarma, Smlouvy a vzory, Výpověď - vzor, Vzor životopisu, Půjčky a dluhy, Rozvod manželství